Fyrtårne – vartegn langs kysterne

På mange af vores maritime vandringer oplever vi også glæden over et smukt fyrtårn.

Danmark er præget af de mange farvande, og allerede omkring år 1200 opstilledes de første fyr som pejlemærker for søfarten. I den tid var et fyr en spand, man kunne brænde et blus i, som var ophængt i en vippearm på en træstander. Det sidste af den slags fyr stod på Anholt, hvor det blev nedlagt i 1788. I dag kan man se sådan et vippefyr i Skagen, hvor der er genopført en kopi af det gamle fyr.Midt i 1700-tallet begyndte man at opføre murede fyrtårne, som vi endnu kender dem i dag. De ældste var dog firkantede eller eventuelt ottekantede. Først omkring 1800 begyndte man at mure de runde fyrtårne, de fleste af os genkender som et rigtigt fyrtårn. For at kunne modstå storme fra alle retninger er runde murede fyrtårne tykke for neden og slanke i toppen, og de har ofte meget store fundamenter under jorden. Den tilspidsede form giver dem et slankt og spændstigt udseende, som de fleste sætter pris på.

Begrebet fyrtårn er positivt – tænk bare på udtrykket, at han eller hun var et fyrtårn i dansk politik – som ses anvendt i pressen. Jeg mindes også mælkekartonerne i nullerne fra det nu lukkede Hirtshals Mejeri, som havde Hirtshals Fyrtårn som motiv – hvidt på lyseblå baggrund. Det var en glæde at tage kartonen i hånden.

Skagens ikoniske fyr

Så mindes jeg for øvrigt en oplevelse fra min barndom i et radioprogram, der hed ”20 spørgsmål til professoren”. Et hold på fire spørgere, som regel Ella, Susanne, Knud og Sven, skulle ved at stille ”professoren” Mogens Lind et spørgsmål ad gangen indkredse det begreb eller den ting, de skulle gætte. I en af udsendelserne skulle de gætte ”Skagens Fyr”, hvad de gjorde i løbet af måske 12-14 spørgsmål. Og da et af de næste emner samme aften var ”En fyr på Skagen” gættede holdet minsandten også det.

Skagen har i øvrigt tre fyrtårne, som det kan være spændende at besøge. Det ”ældste” er en model af det gamle vippefyr fra 1627. Det næste er Skagen Hvide Fyr, det første danske grundmurede fyrtårn, som blev opført i 1747. Det var i drift i godt 100 år, indtil det blev afløst af Det Grå Fyr i Skagen, som blev opført i 1858 af arkitekten N. S. Nebelong. Det Grå fyr er 46 m højt, og var Danmarks højeste fyr indtil 1962, hvor det nybyggede fyr på Dueodde slog den rekord med 1 meter.

Fyrmesteren er blevet fyret

I gamle dage blev fyrene passet lokalt, så der er opført fyrmesterboliger ved siden af dem. I løbet af de sidste 50–60 år er fyrene blevet automatiseret, og i dag styres alle fyrenes signaler centralt fra Fyrvæsenet, så mange af fyrtårnene og fyrmesterboligerne er blevet solgt til anden anvendelse; fx til sommerbolig eller lokale oplevelsescentre af forskellig art, mens lyssignalerne fra toppen af fyrtårnene fortsat styres af staten.

Det Grå Fyr på Skagen ejes af Realdania By & Byg, og efter en restaurering er det i 2017 åbnet som fugleformidlingscenter drevet af Naturstyrelsen sammen med Dansk Ornitologisk Forening, Frederikshavn Kommune og Turisthus Nord. I Nordsjælland er Nakkehoved Fyr ved Gilleleje indrettet til fyrmuseum drevet af Museum Nordsjælland.

Lys i vinduet – og i slottet

Til sidst et par kuriositeter. Ved indsejlingen til Øresund var der behov for et fyr ved Helsingør, men der lå Kronborg Slot jo allerede. Derfor blev der i slutningen af 1700-tallet bygget en fyrlanterne på toppen af slottets nordøstlige hjørnetårn. Dette fyr blev indrettet med lamper og spejle fra starten, mens andre danske fyr stadig var kulfyrede. Og i 1801 blev der indrettet fyr på toppen af kirketårnet på Tunø, en lille ø ca. 4 km vest for Samsø. Der har også eksisteret små fyr, som ”bare” var en fyrlampe opsat i et kvistvindue i et eksisterende hus, hvis det kunne tjene søfarten.

Hvis du vil vide mere om de danske fyr, er den privat oprettede hjemmeside fyrtaarne.dk god at studere. Her finder du billeder og fakta om ca. 200 danske fyrtårne. På nettet finder du også en top-10 liste for danske fyrtårne med anmeldelser fra TripAdvisor.

Af Christian Lauritzen

Skriv en kommentar

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: This IP can't make requests for that application.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.

Meget enig med #naturpakken og en #naturpakkekalender som går fint i tråd med #knudepunkter

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com